الکتره چیست؟
الکتره ELECTERE یک نوع از روش های تصمیم گیری چند معیاره است. در این روش تصمیم گیری باید با بررسی چندین معیار بهترین گزینه را انتخاب کنید. همه گزینه ها با روش مقایسه غیر رتبه ای مورد بررسی قرار گرفته و گزینه هایی که مؤثر نیستند، حذف می شوند. به ELECTERE، آنالیز هماهنگی هم می گویند چون همه مراحل انجام این روش بر اساس مجموعه ای هماهنگ و ناهماهنگ برنامه ریزی می شوند.
الکتره در اصطلاح یعنی انتخاب حذفی در ترجمه به واقعیت. در این روش از دسته بندی غیر رتبه ای استفاده می شود. مثلاً در یک موضوع احتمال دارد از نظر ریاضی هیچ گزینه ای بر دیگری برتری نداشته باشد و در یک سطح باشند گزینه ها، ولی از نظر تصمیم گیرنده یک گزینه بر دیگری ارجحیت داشته باشد. این روش برای اولین بار توسط برنارد و همکارانش در یک شرکت مشاوره ای به نام سما، مورد استفاده قرار گرفت. این روش تصمیم گیری در چهار نسخه گسترش پیدا کرده است. در واقع این روش دارای چهار مدل الکتره می باشد که عبارتند از: ۱ ،ELECTRE۲ ،ELECTRE ۳ ،ELECTRE ۴ ELECTRE. این چهار مدل از لحاظ قابلیت حل مسائل و عملیات ریاضی با هم تفاوت دارند. این روش توسط نرم افزار اکسل هم قابل انجام می باشد.
بررسی مراحل
روش ELECTERE در یازده مرحله زیر انجام می شود، این یازده مرحله عبارتند از:
۱– ساخت ماتریس تصمیم
۲– نرمال نمودن ماتریس تصمیم
۳– تعیین کردن ماتریس وزن معیارها
۴– تعیین کردن ماتریس تصمیم وزن دار نرمال شده
۵– تشکیل دادن مجموعه معیارهای موافق و مخالف
۶– تشکیل دادن ماتریس توافق
۷– تعیین کردن ماتریس مخالف
۸– تشکیل دادن ماتریس تسلط موافق
۹– تشکیل دادن ماتریس تسلط مخالف
۱۰– تشکیل دادن ماتریس تسلط نهایی
۱۱– انتخاب کردن بهترین گزینه
از مزایای روش الکتره باید به قانون های ساده، استفاده حداکثری از اطلاعات ماتریس تصمیم و انجام محاسبات به صورت منسجم و منظم اشاره کرد. در یکی از مقالات موجود وضعیت پارکها و فضای سبز شهری اردکان را با این روش، مورد بررسی قرار داده اند که برای آشنایی بیشتر با آن میتوانید به مثال روش الکتره مراجعه کنید.
بررسی اکسل روش الکتره
این روش را در قالب اکسل هم برای استفاده بهتر و بیشتر طراحی کرده اند. در فایل اکسل روش الکتره فقط با وارد نمودن داده های ماتریس تصمیم، نتایج قابل مشاهده می باشند. برای کار کردن با فایل اکسل نیاز به آموزش روش الکتره خواهید داشت. اما در حالت کلی با گذراندن چهار مرحله در فایل اکسل نتایج برای شما نشان داده می شوند. این چهار مرحله عبارتند از:
۱– تعیین کردن تعداد شاخص ها و گزینه های ضروری
۲– تعیین کردن ماهیت و همچنین وزن شاخص ها
۳– وارد کردن داده ها در ماتریس تصمیم
۴– تعیین نمودن حد آستانه.
بعد از پشت سر گذاشتن این مراحل جداول و سایر ماتریس هایی که مورد نیاز می باشند، در فایل اکسل تهیه و قابل استفاده می شوند. در کل این روش یکی از بهترین روش های تصمیم گیری چند معیاره می باشد و کاربرد زیادی دارد.